Je hoort het steeds vaker om je heen, vrienden, familie of collega’s met een burn-out. Niet zo gek wanneer je naar de cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden kijkt, uitgevoerd door het CBS en TNO. Een schrikbarend hoog aantal van 1,3 miljoen medewerkers in Nederland heeft burn-out verschijnselen. Dit betekent dat zo’n 17 % van de hele beroepsbevolking last heeft van burn-out klachten. Deze aantallen blijven jaarlijks stijgen, met hoogste stijgers in de sectoren onderwijs, horeca en gezondheidszorg.
Wanneer weet je of je een burn-out hebt?
Een burn-out is het gevoel dat je helemaal opgebrand bent, volkomen leeg, je kunt echt niet meer. Het is letterlijk een lichamelijke en geestelijke reactie als gevolg van te veel stress op je werk. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een te hoge werkdruk, een reorganisatie, een slechte werksfeer of een disbalans in je werk/privé situatie. Je herkent een burn-out aan specifieke burn-out symptomen:
- Slecht slapen en constant piekeren.
- Gevoel van complete uitputting.
- Concentratieproblemen.
- Je voelt je steeds meer onzeker.
- Je bent prikkelbaar en emotioneel.
- Het kost je veel energie samen met mensen te zijn.
- Spierpijn, hoofdpijn of buikpijn.
Herken je bovenstaande symptomen? Neem dan contact op met bijvoorbeeld een burn-out coach. Een burn-out gaat niet vanzelf over. Door je ziek te melden op je werk, herstel je niet van een burn-out. Wat wél werkt is hulp inschakelen van een coach bij een burn-out. Gemiddeld herstellen mensen na 6 tot 9 maanden, nadat je met een coach aan de burn-out en aan jezelf hebt gewerkt.
Het verschil tussen burn-out en overspannen
De symptomen bij overspannenheid lijken sterk op die van een burn-out. Ben je overspannen? Dan verdwijnt dit door de oorzaak aan te pakken. Herstel volgt meestal al na een week of 6. Met een burn-out werkt dit anders. De herstelperiode duurt veel langer, omdat de aanloop periode ook langer duurde. Je kunt overspannen raken door stressvolle gebeurtenissen in je omgeving als bijvoorbeeld een nieuwe baan of het overlijden van een naaste. Neem je te weinig tijd voor het verwerken, dan neemt stress de overhand.
Een leefstijlcoach helpt bij burn-out en overspannenheid
Of je nu een burn-out hebt, overspannen bent, of het gewoon allemaal eventjes niet meer weet. Een leefstijlcoach helpt. We stellen hoge eisen aan onszelf en onze omgeving legt de lat vaak nog een beetje hoger. Een goede baan, flink presteren en er leuk uitzien is de norm. Als we Instagram en Facebook bekijken hoort hier ook nog een druk sociaal leven bij en frequente tripjes naar jaloersmakende exotische bestemmingen. Hierbij vragen we onszelf geen seconde af of we, met elkaar, een onrealistisch beeld creëren.
Overspannen raken of een burn-out ervaren, kan ons allemaal overkomen. Het continu moeten voldoen aan al die eisen veroorzaakt stress en kan iedereen op de lange termijn opbreken. Gelukkig weet een stress en burn-out coach ons precies de juiste handvatten mee te geven, zodat we leren omgaan met al die stress factoren. Samen met een stress of burn-out coach haal je de onbalans uit je leven en voorkom je overspannenheid of een burn-out in de toekomst. Vind een coach bij jou in de buurt en bekijk onze listings.