Hoeveel uur slaap jij gemiddeld per nacht? Volgens onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine in samenwerking met de Sleep research Society, heeft een volwassene gemiddeld 7 uur slaap per nacht nodig. Slaap en gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. In dit artikel leggen we uit waarom.
Risico’s van te weinig slaap
We slapen allemaal wel eens te weinig. Een onrustige nacht is heel gewoon. Maar de relevantie van slaap en ontspanning bij een gezonde leefstijl is groot. Slaap je structureel te weinig? Dan loop je een verhoogd risico op bijvoorbeeld de volgende ziektes:
- Obesitas; slaap je minder dan 6 uur per dag? Dan maakt je lichaam extra ghreline aan. Ghreline geeft een signaal aan onze hersenen om meer te gaan eten. Bovendien maak je minder leptine aan, wat juist zorgt voor het afremmen van honger.
- Diabetes; wanneer je 3 dagen of langer te weinig slaapt, raakt je lichaam ongevoelig voor insuline. Hierdoor wordt het glucosegehalte in je bloed constant te hoog en verzwakt je immuunsysteem, met een hogere infectiekans als gevolg.
- Depressie; te weinig slapen zorgt ervoor dat je serotonine aanmaak ontregelt. Serotonine is juist van invloed op onze stemming. Maak je te weinig serotonine aan, dan ben je eerder somber, neerslachtig, prikkelbaar en angstig.
- Hart- en vaatziekten; mensen die 5 uur of minder per nacht slapen lopen net zoveel kans op hart- en vaatziekten als rokers. Volgens onderzoek lopen mensen die minder dan 6 uur kort én slecht slapen 65% meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen.
Het belang van slapen voor een gezonde leefstijl is dus net zo groot als gezond eten en regelmatig bewegen. Bovendien is er een groot verband tussen slaap en je mentale gezondheid. Bij jongeren kan te weinig slaap zelfs tot gedragsproblemen leiden.
Slaap en gezondheid verbeteren
Gemiddeld brengen we een derde van ons leven slapend door. Dat kun je dan maar beter zo goed mogelijk doen. Toch slaapt, volgens het slaapcentrum van de UZA, drie op de tien Belgen slecht. Slecht slapen betekent niet alleen tekort slapen, maar ook niet kunnen inslapen of vaak wakker worden. Nu je weet dat te weinig slaap en gezondheid zo’n impact op elkaar hebben, is het tijd beter te leren slapen. Wat moet je vooral niet doen?
- Vergeet de powernaps of schoonheidsslaapjes. Hoe meer je overdag slaapt, hoe korter je nachtrust.
- Eet niet te veel of te zwaar kort voordat je gaat slapen. Met een volle maag kom je moeilijker in slaap.
- Ga niet met je laptop een serie kijken in bed, maar pak een boek. Het licht van een beeldscherm, dus ook je telefoon, verstoort je bioritme.
- Sporten is gezond, maar liever maximaal 3 uur voordat je naar bed gaat. Zo is je lichaam in de tussentijd weer tot rust gekomen.
- Laat dat glas wijn of die kop koffie na het eten liever achterwege. Het duurt 4 uur voordat de cafeïne uit je lijf is en alcohol verstoort je remslaap.
Slapen in een donkere, goed geventileerde, slaapkamer en op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan, zorgt voor het beste resultaat. Zijn er andere oorzaken voor jouw verstoorde nachtrust? Dan biedt een leefstijlcoach uitkomst. Misschien pieker je juist wanneer je in bed gaat liggen of sta je bomvol werkstress. Een leefstijlcoach helpt je hier een weg in te vinden. Zoek je leefstijlcoach bij jou in de buurt direct online op deze website en werk ook aan een gezonde nachtrust.