Naast leefstijlcoaches bestaan er ook vitaliteitscoaches. Beide worden vaak in een adem genoemd. Zo houden beide coaches zich bezig met gezond eten. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je lichaam de juiste voedingstoffen binnen krijgt. Daarnaast is het van belang om genoeg te bewegen en te ontspannen. Een gezonde geest heeft een gezond lichaam nodig. Je lichaam heeft rust nodig om zich te kunnen herstellen. Neem je weinig rust of slaap je niet voldoende dan zorgt dit voor onbalans in je lichaam. Deze 3 elementen komen terug in het ontwikkelplan van zowel de leefstijlcoach als de vitaliteitscoach. Bewustwording van een gezonde levensstijl is voor zowel de beide coaches de belangrijkste kernwaarde.

De vitaliteitscoach onderscheid zich van de leefstijlcoach door tijdens het ontwikkelingsplan ook te richten op het mentale, emotionele en maatschappelijke welzijn. Door deze te stimuleren verhoog je de kwaliteit van het leven. Belangrijke factor is een doel stellen in het leven. Dat is een van de punten die kan zorgen dat je lekkerder in je vel zit. Een goede geestelijk gesteldheid is immers ook weer goed voor je lichamelijke gesteldheid. Daardoor zult je energieker en vitaler zijn.

Daarnaast ondersteund hij of zij ervoor dat je meer positieve gedachtes krijgt. De balans tussen lichaam en geest maakt dat je je lekker voelt en dat je gemotiveerd door het leven kunt gaan. Naast persoonsgericht kan een vitaliteitscoach zich ook richten op ondernemers en leidinggevende. Door een optimaal balans te creëren tussen lichaam en geest kan deze ervoor zorgen dat werknemers zich beter in hun vel voelen. Dit zorgt voor een verhoogde productiviteit en tevens voor een lager ziekteverzuim.

Kort gezegd. Een leefstijl coach houd zich bezig met de lichamelijke gezondheid. Een vitaliteitscoach houd zich zowel bezig met lichamelijke als geestelijke gezondheid.